top of page
DSC_0419 (1).JPG

Welcome to our website Hier vind je informatie over de Akita

Welcome to our website 

De Akita is een trouwe en rustige huisgenoot, maar zijn temperament maakt hem niet tot een van de gemakkelijkste rassen. Van origine is het  een evenwichtige hond, met een bijna stoïcijnse uitstraling. Hij is moedig, zelfstandig, eigenwijs en intelligent, met een groot jachtinstinct. Tegenwoordig zien wij dat de Akita vrijwel zachter en aanhankelijker zijn in het karakter.

Welcome to our website 

Ondanks dat de Akita een pittige hond is, dient deze niet

met harde hand opgevoed te worden.

Dit heeft een averechts effect, de Akita kan zich zelfs tegen u keren. Een Akita zal alleen iets voor u willen doen als hij op de juiste wijze gemotiveerd wordt en respect voor u heeft. Dit respect moet u verdienen door als een waardig roedelleider met natuurlijk overwicht met hem om te gaan. De Akita leert snel, en door zijn intelligentie leert hij ook gauw de verkeerde dingen. Het is daarom zeer belangrijk consequent te zijn. Trainingen dienen gevarieerd te zijn, de Akita is gauw verveeld en houdt van uitdagingen.

Welcome to our website 

Akita’s kunnen heel goed samen zijn met (kleine) kinderen. Als dit goed begeleid wordt door de ouders kunnen zij echte kameraden worden. Het is belangrijk dat kinderen leren de hond met respect te behandelen, dus niet met hem te sollen, en hem met rust laten bij het eten en slapen. Een Akita kan erg waaks zijn over de kinderen uit het gezin. De Akita kan nooit uitgelaten worden door kinderen, zij kunnen hem geestelijk en fysiek niet de baas.

Welcome to our website 

De Akita is een jager van huis uit, ook kleine huisdieren kunnen ten prooi vallen aan zijn jachtdrift. Toch is het soms mogelijk dat Akita’s de kleine huisdieren van het gezin met rust laten. Dit zou kunnen als de Akita hier mee opgegroeid is, en hij de huisdieren als deel van de roedel gaat beschouwen. Met katten kan een Akita over het algemeen goed omgaan, ook hier geldt dat de Akita er mee opgegroeid moet zijn.

 

Het is bekend dat Akita’s niet makkelijk zijn in de omgang met andere honden, doordat hij deze graag overheerst. Als er bijvoorbeeld machtsstrijd uit ontstaat tussen 2 reuen zal hij deze niet uit de weg gaan, met een mogelijke vechtpartij tot gevolg. Akita’s kunnen, mits hiermee opgegroeid en goed begeleid door een goede roedelleider, goed met andere honden in een gezin, alhoewel het houden van twee honden van hetzelfde geslacht niet altijd goed zal gaan. 

Welcome to our website 

Op een bijna katachtige manier is de Akita schoon op zichzelf. Dit houdt in dat ze ook erg snel zindelijk te krijgen zijn. Twee maal per jaar gaat de Akita in de rui. Op dat moment laat de vacht (onderwol) los, en is het raadzaam om alle losse plukken te verwijderen met een borstel. Omdat borstelen een dominante handeling is, is het belangrijk de Akita als pup hier aan gewend te maken. Een waterblazer kan gebruikt worden om na een bad de hond fijn droog te krijgen, of om te gebruiken om bij het verharen de haren eruit te blazen (beter als borstelen) en om vuil, stof, zand en modder er prettig vanaf te krijgen.

Welcome to our website 

Vanwege hun dominantie naar andere honden kan menig Akita niet los lopen. Er kunnen uitzondering zijn die zich goed gedragen naar soortgenoten, maar dan gooit de jachtdrift roet in het eten. Een Akita op jacht heeft geen oog of oor meer voor u......

Bron Nippon Inu & Akita kennel of Shinju Koyasan 

bottom of page